Γραμμή Ελπίδας: 801 11 16000

Σύνδεσμοι

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΝ

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Τα νέα μας

20.03.2023 | 01:17 Επιστήμονας Ψυχικής Υγείας (κωδ. Θέσης: Ψυχολόγος)

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου είναι μια γυναικεία Μη Κυβερνητική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα υπεράσπισης της Ισότητας των φύλων και της αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια εδώ και 21

περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα Για πάρα πολλά χρόνια, η βία στην οικογένεια ήταν θέμα "ταμπού". Κανείς δεν μιλούσε για αυτήν, δεν παραδεχόταν την ύπαρξή της και πολύ περισσότερο, δεν έκανε κάτι για να την αποτρέψει. Η βία όμως, είναι γνωστό ότι προσβάλλει την ελευθερία του ανθρώπου, θίγει την αξιοπρέπειά του και κυρίως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βία ή η κακοποίηση είναι ένα έγκλημα διαρκές που συνήθως διαπράττεται πίσω από κλειστές πόρτες, που και σήμερα ακόμη θεωρείται μια "αυστηρώς" οικογενειακή υπόθεση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια – μετά από προσπάθειες πολιτικών και κοινωνικών φορέων και κυρίως μετά από τις πιέσεις και εκστρατείες Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) – το θέμα της κακοποίησης αντιμετωπίζεται πλέον σαν ένα οξύ και σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Στην πόλη μας, μια "φούχτα" από ευαισθητοποιημένες γυναίκες – του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου – γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την ελλειμματική αντιμετώπισή του, έβαλαν σαν στόχο την ίδρυση ενός Ξενώνα όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί βία. Είναι αλήθεια πως χρειάστηκε πολύς κόπος, μεγάλη προσπάθεια και αρκετός χρόνος ώσπου να πειστούν, πολίτες και φορείς, πως η ύπαρξη αυτού του χώρου ήταν απολύτως αναγκαία στο Ηράκλειο. Η υλοποίηση ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια, όταν είχαν επιλυθεί τα βασικά προβλήματα, δηλαδή η απόκτηση στέγης και η εξασφάλιση διατροφής των φιλοξενουμένων, μέσα από τις προσφορές του Δήμου Ηρακλείου και του Βενιζέλειου Περιφερειακού Νοσοκομείου αντίστοιχα. Σήμερα, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, φορέας που ανήκει στις Εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στηρίζει αυτό το "έργο ζωής", το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του έτους 2000.

Στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και εθελόντριες – μέλη μας, διαθέτει πλέον ένα δίκτυο προσφερόμενων υπηρεσιών, με στόχο να βοηθήσουν τα θύματα βίας, όταν αυτά βρίσκονται σε κρίση και σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Με την πίστη πως η υπεύθυνη πολιτεία θα αφουγκραστεί το λυγμό μιας κοινωνίας που περιμένει να βρει κάποτε δικαίωση και με την ελπίδα πως θα πάψουν επιτέλους να υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στις συνειδήσεις των ανθρώπων, εμείς θα συνεχίσουμε σαν ομάδα εθελοντισμού να προσπαθούμε με τις μικρές μας δυνάμεις για να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

43%

Των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από τον σύντροφο τους από την ηλικία των 15.

12%

Των γυναικών στην Ε.Ε. έχει υποστεί κάποιο περιστατικό ή μορφή σεξουαλικής βίας απο κάποιον ενήλικο πριν την ηλικία 15, που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια γυναίκες.

5%

Των γυναικών στην Ε.Ε. έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15. Δηλαδή 1 στις 20 γυναίκες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δείτε αναλυτικά όλα τα ολοκληρωμένα προγράμματα.

περισσότερα

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001

ESCAPE